Vanliga frågor / FAQ

1. Varför ska man gå en tangokurs?

Svar: För att det är sanslöst kul & utmanande. För att stänga ute det hektiska livet och fokusera på nu:et. För att lära sig att kommunicera på ett nytt sätt och på en annan nivå. För att lära känna sin kropp och få bättre kroppskontroll och koordination. Kort sagt, för att må bättre, ha roligare & bli en bättre människa.

2. Varför ska man välja att gå tangokurs just hos er?

Svar: Eftersom att vi:
♦ har mer än 15 års erfarenhet av att undervisa i tango. Tango är ingen hobby för oss, det är vår profession och vi jobbar på heltid enbart med tango.
♦ alltid är två stycken som undervisar, där ingen agerar assistent åt den andra utan båda är aktiva instruktörer. Tango är ju en pardans!
♦ tillsammans har utarbetat en pedagogik där lika stor vikt läggs vid följarrollen som vid förarrollen, så att alla på kursen lär sig så mycket som möjligt oavsett roll.
♦ har ett upplägg som är genomarbetat från början till slut, följer en logisk struktur och inte hittas på efterhand.
♦ har små grupper (max 10 par), för att garantera att varje deltagare får den hjälp och uppmärksamhet som hon/hen/han behöver.

3. Är argentinsk tango inte bara för folk i övre medelåldern?

Svar: Nej, alla åldrar finns representerade på det sociala dansgolvet (dock mycket sällan barn).

4. Kan jag lära mig dansa tango om jag är omusikalisk?

Svar: Ja! Musikalitet är någonting som man kan lära sig, och vi kan hjälpa dig med det.

5. Krävs det specifika förkunskaper för att dansa tango?

Svar: Nej. Det enda som krävs är att du är en människa.

6. Krävs någon specifik kroppskonstitution för tango?

Svar: Nej, du kan gå en tangokurs oavsett din konstitution.

7. Måste man anmäla sig med en partner?

Svar: Nej, man kan anmäla sig på egen hand, och vi parar ihop singelanmälda efterhand som det blir jämna par. Dock kan vi inte garantera dig plats på kursen om du anmäler dig ensam. Paranmälda har förtur så du har alltså större chans att få plats på kursen om du anmäler dig med en partner. Under varje tangolektion byter vi partner i jämna intervall, vilket innebär att du inte hela tiden dansar med den du är anmäld med.

8. Måste man byta partner under kursen?

Svar: Eftersom argentinsk tango är en socialdans, som bygger på improvisation, är det viktigt att man lär sig kommunicera med olika människor. Vi vet från erfarenhet att ju fler du dansar med desto bättre dansare kommer du att bli. Vi uppmuntrar därför till att man byter partner. Om du och din partner av någon anledning inte vill byta alls under kursens gång eller under ett specifikt tillfälle, så kommer vi dock naturligtvis inte att tvinga er. För oss är det viktigast att ni känner er bekväma.

9. Måste man dansa som förare bara för att man är man, och följare bara för att man är kvinna?

Svar: Nej! Många dansare lär sig att dansa som både som förare och följare. (Se även fråga 10 nedan).

10. Kan man lära sig att dansa tango både som förare och följare?

Svar: Ja. Det finns ett stort värde i att kunna dansa både som förare och följare. Du får en ökad förståelse i kommunikationen med din partner samt för din egen dans. Dessutom finns det plötsligt inga begränsningar i vem du kan bjuda upp på dansgolvet. Det är dock en fördel att fokusera på en sak i taget, annars finns risken att man varken lär sig det ena eller det andra ordentligt.

11. a) Kan jag ta privatlektioner på egen hand, dvs utan partner?

Svar: Ja, det går utmärkt.

11. b) Kan jag växla in missade kurslektioner mot privatlektioner?

Svar: Nej, dessvärre inte. Man får ta igen missade lektioner på andra dagar, tider, nivåer dock.

12. Vad är skillnaden mellan olika sorters tango?

Svar: Den argentinska tangon är en dans utan fasta figurer eller ”grundsteg”, som är baserad på improvisation & kommunikation. Finsk tango är närmare foxtrot i formen, och dansas till finsk tangomusik. Ballroomtango, eller tiodanstango, är en stiliserad form av uppvisningstango som utvecklats för just uppvisning och tävling.

13. Är argentinsk tango svårt?

Svar: Njae, men räkna med att det i positiv bemärkelse är en utmaning. På ett sätt är det svårt eftersom det är en annorlunda kommunikationsmetod, på ett sätt enkelt eftersom vi använder våra kroppar till det de är gjorda för samt nyttjar rörelseenergi och gravitation på ett rimligt sätt.

14. Vad ska man ha för kläder/skor när man dansar tango?

Svar: Dansa i kläder som inte begränsar din rörelsefrihet! Snäva kjolar och tighta byxor kan kännas irriterande. Det är en fördel att ha skor som har mjuk, böjbar sula och som sitter fast ordentligt på foten. En fördel är också om sulan är i skinn eller i mocka så att du kan pivotera (vrida foten) utan friktion. För följare är låg klack att föredra i början, och senare – när man känner sig säkrare i dansen, kan man gå över till en sko med klack. Undvik alltid ”myggjagare” och skor med spetsig tå.

15. Måste man dansa argentinsk tango i höga klackar?

Svar: Nej, dansa tango i de skor som du känner dig bekväm i! Nackdelen med högklackat är att man får sämre balans, samt lättare tröttar ut den främre delen av foten. Fördelen med klack är att den ger ett bra stöd när man går bakåt.

16. Vad krävs för att lära sig dansa tango så snabbt som möjligt?

Svar:
– Gå tangokurser.
– Träna hemma mellan dina kurstillfällen (ensam eller med partner).
– Gå ut och socialdansa så mycket du orkar (t ex på vår söndagspraktika).
– Lyssna på & lär dig att tycka om tangomusiken.
– Ta privatlektioner i argentinsk tango.

17. Hur lång tid tar det att lära sig dansa argentinsk tango?

Svar: Det är individuellt och beror främst på dina egna ambitioner. Redan efter ett par lektioner av en grundkurs i tango kommer du att ha fått tillräckligt med kunskap för att kunna gå ut och dansa på en praktika.

18. Var hittar jag tangomusik?

Svar: Stockholm Tango har flera spellistor på Spotify. Fråga oss om du önskar tips.

19. Var kan man köpa tangoskor?

Svar: Hos oss! Vi säljer skor från det svensk-argentinska tangoskomärket Kartrinski.

20. Kan ni hålla en kurs på annan ort?

Svar: Ja, det är möjligt, men det kräver god framförhållning då vi är fullbokade ca 1/2-1 år i förväg.

21. Hur betalar jag min tangokurs?

Svar: Betalning görs till Stockholm Tangos bankgiro: 436-5581 eller kontant på plats. Vi tar inte Swish! OBS! Betala inte förrän du har mottagit bekräftelse på att du har fått plats på kursen. Se till att betala senast det datum som står angivet i din bekräftelse, då du annars riskerar att förlora din plats. Läs mer i anmälningsvillkoren.

22. När startar era tangokurser?

Svar: Vi har fem kursstarter per år. Tre på våren & två på hösten. Se Aktuella kurser.

23. Vad är en milonga?

Svar: Begreppet milonga kan syfta till tre oilka saker:
– Platsen dit man går och socialdansar tango. (Se också fråga 24 ”Vad är en praktika?”)
– Namnet på en musikalisk genre inom tangon.
– Namnet på den snabbare och mer lekfulla tangodansen som utövas till den ovan nämnda musikgenren.

24. Vad är en praktika?

Svar: En praktika är ett tillfälle för träning, och lokalen dit man – med eller utan partner – går för att förbättra sin tango. Där finns en DJ som spelar tangomusik och ibland instruktörer på plats för att hjälpa till. Stockholm Tango har en egen söndagspraktika dit du alltid är varmt välkommen. Läs mer här.

25. Vart kan man gå ut och dansa argentinsk tango i Stockholm?

Svar: I Stockholm kan du dansa tango varje kväll, men det kan vara knepigt att veta var. På www.tangostockholm.se/tangocalendar kan du hitta det flesta av Stockholms olika tangoevenemang, och på Facebook finns en djungel av grupper & sidor. Sök på: Stockholm Tango, Practica S, Tango in Stockholm, Sweden Tango, Stockholm Tango Events.

26. Var kan man träna argentinsk tango?

Svar: Praktikor (Se fråga 24 ”Vad är en praktika?”) är utmärkta tillfällen för träning.

27. Vad händer om jag missar en tangolektion?

Svar: Du får ta igen missade lektioner i mån av plats, antingen på samma nivå/samma lektion alternativt på annan nivå/annan lektion. Första halvtimmen på varje lektion repeterar vi det som vi gjorde under föregående tillfälle, så det finns möjlighet att se och testa vad vi gjorde då.

28. Can I join a course at Stockholm Tango even though I don’t speak Swedish?

Svar: Yes you can, but we always teach in Swedish. We will translate for you personally inbetween the talks.